Byplanlegging i praksis

mosjoen_3_7sjøgata04

Nå er to uker av Nord-Norge-oppholdet mitt unnagjort. Tre forhåpentligvis tre spennende uker gjenstår. Forventningene er innfridd, så det holder. Mosjøen er flott småby på Helgelandskysten med en sjarm som er helt utrolig. Hele sentrum er som en kvadratur med gamle og nye hus i flott blanding. Her tror jeg mange andre byer kan lære ett og annet når det gjelder byplanlegging.

Jeg husker med gru tilbake da Kongsvinger skulle fornye stasjonssida. Alle de sjarmerende trehusene i Glommengata og de   flotte trivelig boligene var det reneste paradis for oss som vokste opp i området. Men da de «moderne» byplanleggerne hadde sagt sitt ble det revet. Alt sammen. Ei såkalt moderne gågate og masse parkeringsplasser ble resultatet.

Jo, det var en kamp her i Mosjøen, også. Krefter i byen ville rive aalle de gamle husene i Sjøgata og anlegge en stor parkeringsplass. Men idealister ville noe annet og gikk til kamp mot det som mange kalte overmakten. Og de vant! I dag framstår Sjøgata som ei perle som hele byen er glade i. Det så vi tydelig under forrige helgs Byfest da nesten 5.000 mennesker satte sitt preg på byen.

Så kjære byplanleggere rundt om i Norge. Før dere går berserk og river gamle hus, ta en tur til Mosjøen og Sjøgata før dere bestemmer dere for å rive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *