Diskusjonen fortsetter

– Hvorfor legger avisene saker på nettet når vi ikke får lese dem? undret en jeg kjenner her om dagen.

Han sikter nok til sakene som avisene legger ut og stenger dem for ikke betalende lesere. Han skjønte rett og slett ikke at for å kunne overleve må avisene tjene penger. Som i all annen virksomhet må det penger inn for at de som jobber skal tjene penger.

Tenk deg at du går inn på KIWI og plukker varer i kurven din. Når du er ferdig med å plukke varer går du bare ut av butikken uten å betale ei krone. Da ville det bli bråk, da!

Nå er jeg pensjonist og får mine penger fra NAV. Men i over 30 år har jeg jobbet i dags- og fagpresse og har trivdes med det. Og lønningene har kommet. Alltid i rute. Det var den gangen avisene ble lest og annonsene strømmet på. Slik er det ikke lenger. Opplagene på papiravisene faller fra måned til måned og annonseinntektene synker.

Avisene på nett. Det er vel snart ikke ei avis i landet som i en eller annen form ikke er på nettet. Men inntekter blir det så som så med. Derfor nedbemannes redaksjonene, sidetallet går ned med den følge at avisproduktet blir dårligere. En trenger ikke akkurat være «rakettforsker» for å skjønne det.

Det er ingen grunn til gi ansvaret til noen andre enn redaktørene og eierne. Den gangen det ble nettilgang for avisene ble det pøst ut nyheter på weben uten at det kostet ei krone. Slik var det i flere år. Inntil leserne sa opp avisene og i stedet leste de samme nyhetene gratis på nettet. Enkelt regnestykke det, da.

Og da var det i gang. Nå har avisene funnet en, slik jeg ser det, glimrende måte å finansiere nyhetene på. Noen nyheter legges ut åpent, mens de aller fleste «plusses», slik at sakene er bare for abonnenter. Og faktisk ser det ut til at leserne også har funnet seg til rette til en slik løsning.

Takk for det!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *